Guldkompassen
(Northern Lights 1995)
Philip Pullman
Översättning Olle Sahlin
Natur & Kultur
Nytryck 2018, 436 sidor
Från 12 år
Pullman visar var fantasyskåpet ska stå
Av Gunhild Arby
Storsuccén Guldkompassen, första delen i trilogin Den mörka materian är ett skolexempel på hur man bygger upp fantasylitteratur med alla dess magiska inslag.
Här vimlar av sånt som kännetecknar klassisk fantasy (äventyr som utspelar sig i en ”omöjlig” värld).
Huvudpersonen Lyra Belacqua får ett uppdrag och ger sig ut på en resa, där hon möter både fiender (Mrs Coulter, som kidnappar barn och utsätter dem för livsfarliga operationer) och hjälpare (bland andra pansarbjörnen Iorek Byrnisson).
Lyra har tillgång till ett magiskt hjälpmedel (sanningsmätaren, det vill säga guldkompassen) och har magiska förmågor (hon kan avläsa guldkompassen).
I Den mörka materian existerar flera parallella världar och huvudpersonerna kan förflytta sig mellan dem. Som i all fantasy är kampen mellan gott och ont uttalad. Ibland är det otydligt vem som är ond och vem som är god. Det gör att Guldkompassen känns mer modern än en del andra fantasyböcker.
Platserna skildras mer ingående och mer levande än personerna och det utmärker också viss fantasy. Lyra är tuff och stark, nästan helt orädd, och går genom eld och vatten för sina vänner. Men vilka är hennes drivkrafter? Svagheter? Utan fel och brister känns hon lite tråkig.
Språket däremot! Det är kraftfullt och poetiskt, uttrycksfullt och vindlande. Och precis som handlingen ständigt överraskande.
Lyras universum inspirerar både barn och vuxna till filosofiska funderingar. Med fyndiga påhitt och med ett berättande som sjunger gjuter Philip Pullman liv i sin magiska värld. Det finns inget slitet eller slätstruket över beskrivningar som denna:
”…och i den allra vildaste regionen i mitten, där ålarna slingrade sig fram och sjöfåglarna häckade, där kusliga irrbloss blinkade och stråtrövare lurade på oförsiktiga resenärer i träsken och myrarna, där hade zyjenarna alltid haft en trygg samlingsplats.”
Philip Pullman fick 2005 Almapriset (Astrid Lindgren Memorial Award), världens största barnbokspris, instiftat av Sveriges regering 2002. Han är en institution i den brittiska barnboksvärlden och har kampanjat mot senare års drastiska nedskärningar av skolbibliotek.
Nyaste Pullman-boken på svenska är Det hemliga riket (2020), andra delen i en trilogi som utspelar sig i tiden före Guldkompassen.
3 november 2020
Berättarstrukturen i fantasy känns delvis igen från myter och folksagor: En huvudperson ställs inför en utmaning och ger sig ut på en resa till en annan plats för att där möta prövningar och komma hem förändrad. 1949 utvecklade mytforskaren Joseph Campbell en teori om denna uråldriga berättarstruktur som han ansåg talar till oss alla. I boken Hjälten med tusen ansikten myntade han begreppet hjältens resa (monomyten). Monomyten har inspirerat spelutvecklare, författare och filmskapare världen över. Star Wars-regissören George Lucas har berättat att han efter att ha läst Campbells bok äntligen kom på hur filmerna skulle berättas.
© Gunhild Arby. All text och bild i Barnboksportalen är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa.
• Kontakt: info@barnboksportalen.se
• Design och produktion: Ulrika Larsson Forsberg/Press Art
© Illustrationer: Gunilla Hagström
”Om en svår och farlig uppgift väntade oss på den ödsliga heden, var detta en kamrat man gärna skulle ta risker för i förvissningen om att han modigt skulle dela dem.”
Ur Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle