Castor snickrar
2009, 32 sidor, från 3 år
Lars Klinting, Alfabeta
Castors snickargrejer
2020, 14 sidor, från 0 år
Lars Klinting, Alfabeta
Det går inte alltid som han tänkt sig men han ger sig inte. ILLUSTRATION: Lars Klinting
Fiffige Castor en evig ljusglimt
Av Gunhild Arby
Bilderböckerna om den ordentliga bävern Castor och hans inte så ordentliga kompis Frippe går hem överallt, även i länder där de utmanar synen på pojkar och flickor.
Lars Klintings sju smått geniala Castorböcker blev på 1990-talet en braksuccé, har översatts till över 20 länder och finns bland annat på ryska, koreanska, arabiska och persiska. Ett brasilianskt fyra-årigt fan identifierade sig så totalt med den flitiga bävern att han vägrade hörsamma mammans rop om hon inte kallade honom Castor.
Möbelsnickaren bytte jobb
Castors skapare är möbelsnickaren som sadlade om till lärare innan han tack och lov övergav även det yrket och slog sig på att göra barnböcker. Den första egna boken, Örjan, den höjdrädda örnen, och senare även Leopold, om ett förskräckt lejon, är två bilderbokspärlor om hur man övervinner sin rädsla, steg för steg och med lite hjälp av smarta vänner.
En rad naturböcker följde: Första Trädboken, Första Fågelboken med flera. Men med Castor-serien – en samling detaljrika, mjukt färglagda instruktionsböcker med den händige bävern som fantasifull utförare och chefsinstruktör – kom det verkliga genombrottet.
Tyvärr dog seriens skapare alldeles för tidigt (2006), men Castor syr, Castor odlar, Castors punka och alla de andra har fortsatt att komma ut och har senare kompletterats med småbarnsböcker och jubileumsutgåvor. Tack för det! För detta är små mästerverk som tar barns utforskarlust och lekglädje på djupaste allvar.
Hemligheten bakom succén
Den magisterliknande bävern med sina snälla och nyfikna ögon arbetar envist och koncentrerat för att åstadkomma vardagsmirakel i form av en verktygslåda eller en födelsedagskaka.
Hans ivriga, något överambitiösa assistent, lille Frippe, är en virrpanna av stora mått, trots sin litenhet. I min Castorfavorit: Frippe lagar allt, får han vikariera i reparationsverkstaden och resultatet gör kunderna minst sagt häpna. Det går verkligen inte som de (eller Castor) tänkt sig. Men alla blir nöjda ändå.
Så vad är hemligheten bakom succén? Ja, delvis det som småbarnsföräldrar snabbt inser efter att ettåringen förtjust plockat isär kaffebryggaren eller gått bärsärk i köksskåp och lådor: att ”riktiga” prylar; en visp eller en hammare, och vad man kan uträtta med dem, kan vara mycket roligare än leksaker.
Lars Klinting gav bilderna djup genom att skugga vinklar och vrår så att allt ljus hamnade på de två bäverkamraterna, och sedan kryddade han alltihop med glimten i ögat och arbetsglöden i fokus. Det går hem överallt. Till och med i de länder där bokköparna tycker att det är konstigt att även en pojkbäver kan både sy och baka.
22 januari 2022
Lille Frippe gör kunderna nöjda på sitt eget virriga vis till Castors stora förvåning. Ur boken Frippe lagar allt. ILLUSTRATION: Lars Klinting
Örjan – den höjdrädda örnen ges ut på nytt i slutet av april 2022.
Leopold kommer åter ut i slutet av mars 2022.
© Gunhild Arby. All text och bild i Barnboksportalen är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa.
• Kontakt: info@barnboksportalen.se
• Design och produktion: Ulrika Larsson Forsberg/Press Art
© Illustrationer: Gunilla Hagström
”Om en svår och farlig uppgift väntade oss på den ödsliga heden, var detta en kamrat man gärna skulle ta risker för i förvissningen om att han modigt skulle dela dem.”
Ur Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle