Ingen fullpoängare, men fyra riktigt bra, två helt okej och två som balanserar på gränsen . FOTO: Gunhild Arby

Fyra riktigt bra bland 2023 års julböcker

8 december 2023

Av Gunhild Arby

Hur svårt kan det vara att skriva en julberättelse? Något som slår an känslan av rymd och ljus i en magisk tid då frid (eller kampen för frid) ska värma vår arma jord? Jättesvårt, faktiskt.

Så svårt att man frestas be en del barnboksskapare att låta bli.

Vissa julböcker är helt enkelt bara okej, andra rentav platta och språkligt taffliga, hur pyntade och marknadsförda de än är.

Med detta sagt: de åtta nyutgivna julboksskapare som granskas här har lyckats undvika de värsta fallgroparna. Här finns inget verkligt nerköp, även om två balanserar på gränsen. Dessutom, bland de åtta jultitlarna, fyra riktigt bra att stoppa i säcken.

Och vad finns inte att älska? Alla härliga ingredienser är på plats: skumma tomtehyss och snötyngda granar, talande renar, förväntansfulla, ilskna och äventyrliga småknytt som tappert kämpar mot välmenande föräldrar, vinterstormar, juveltjuvar och förtryckare.

Här trampas det fram under norrskenets ljus, i livsfarliga grottor, på alpstigar och medeltida gator. Här luftas kärleksbekymmer och antijulstämningar. Och här ryms också de eviga frågorna om hur vi ska bete oss mot varandra, medan månen vandrar sin ensliga ban och tomtar och troll fixar och ställer (ibland till det).

Inte gör det något om upphovsmakarna lånat av tidigare föregångare: en Tolkien, en Elsa Beskow, en Astrid Lindgren eller diverse döda eller nu levande konstnärer. Vi står alla på någons axlar; det gäller också barnboksskapare.

Här är de 8 julböckerna med omdömen från 1-5 granar, där 1 är underkänt och fem är full pott:

Jag vill inte fira jul, Elin Hägg, Opal 2023, från 3 år

Handling: Skilda föräldrar vill återuppleva sin egen julstämning genom sitt barn som surt tvingas haka på mammas och pappas stress och jäkt kring klappar och mat.

Plats och tid: Nutid i moderna lägenheter, förskola och köpcentrum.

Huvudperson: Ilsken, sur och ledsen 4-6-årig unge vill ha lugn och ro och vanlig vardag.

Julkänsla: Jo, det blir det till sist när oväntade saker händer som ställer traditionerna på ända och närheten och friden infinner sig.

Omdöme: 4En bild som visar julgran, gransläktet, blågran, jul Automatiskt genererad beskrivning

En originell berättelse där sympatierna oavbrutet ligger hos barnet, varmt och realistiskt illustrerad med roliga och mjukt och mysigt tecknade vardagsdetaljer. Textens rimrytm hackar av och till, men att enkel samvaro är det som skapar julkänsla är en fin och osentimental slutkläm. 





Tomtarnas tävling, Johanna Thydell och Lisa Moroni, Rabén & Sjögren 2023, från 3 år

Handling: Tomtenissen Noel vantrivs i sitt nya hem men får i sista minuten en plats i den tävling som ska avgöra vem som får bli ny slädtomte och susa ner till jorden med alla renarna och se en riktig människa.

Plats och tid: Tomtelandet i vilken tid som helst.

Huvudperson: Åttaårige Noel Skare, kortare än alla kompisarna, som har flyttat till Tomtelandets huvudstad med sin mamma (oklart vart pappan tagit vägen) och sina två äldre händiga tvillingbrorsor Ettan och Tvåan.

Julkänsla: Ja. Det är mycket snö, talande renar, en smula fattigdom, avundsjuka, ensamhet, elakt fuffens som ställs tillrätta, broderssympati och en slags en för alla, alla för en-känsla, allt illustrerat i skimrande akvareller med vinterlandskap som skapar en (l)ju(v)lig naturkänsla.

Omdöme: 3En bild som visar julgran, jul, gransläktet, blågran Automatiskt genererad beskrivning

Lisa Moronis stämningsfulla och Beskowinspirerade bilder förtrollar och berör, och berättelsen i 24 lagom korta kapitel tuffar språkskickligt och säkert på. Men en del påhitt och uttryck, till exempel citaten från svensk poesi och renarnas namn (Norén, Ipren med mera), känns tillkrånglade och historien är lite för präktig.

Lille Noel och hans kompisar Krimma och Bubblan på spaning i Tomtelandets vinterlandskap. ILLUSTRATION: Lisa Moroni





God Jul, Ester Jansson, Johanna Lindbäck, Lilla Piratförlaget 2023, från 9 år

Handling: Tolvåriga Ola och hans storasyster Cornelia har motvilligt gått med på att fira jul i hyrt hus för att glädja sin pappa efter skilsmässan, men saker går överstyr och till råga på allt visar det sig att Olas skolförälskelse, coola Ester Jansson, befinner sig på samma ställe.

Plats och tid: Medeltida kullerstensgatiga Visby i nutid.

Huvudperson: Sjätteklassaren Ola bor till vardags i Björkhagen, en förort till Stockholm, och kämpar med sin självkänsla och med att stå upp mot sina klumpiga kompisar som alltid tycks säga fel saker till rätt tjejer.

Julkänsla: Film- och glöggkväll och romantiskt snöbollskrig i all ära; det här är snarare en bok för alla osäkra småkillar och tjejer som försöker hantera sina nyuppvaknade starka känslor (som i och för sig utspelar sig i ett så småningom vintrigt puttrigt Visby).

Omdöme: 3En bild som visar julgran, jul, gransläktet, blågran Automatiskt genererad beskrivning

En rappt berättad utvecklingsroman som håller sig tätt intill en sjätteklassares verklighet, men tappar i äkthet när Ola i sina inre monologer börjar låta som en vuxen ståuppkomiker.




Morris – pojken som hittade hunden, Bart Moeyaert, illustrerad av Sebastiaan Van Doninck, Lilla Piratförlaget 2023, från 6 år

Handling: En pojke ger sig iväg på spaning i alpbergen efter den bortsprungna hunden Houdini, råkar ut för en ryslig snöstorm, möter en fiende och får en oväntad vän.

Plats och tid: Kan vara Schweiz, Österrike eller Tyskland, kan vara 1970-tal eller senare, lite oklart, men att försörja sig på att sy lapptäcken låter inte som nutid.

Huvudperson: Elva- eller tolvåriga Morris gråter i smyg efter att ha fått flytta hem till sin älskade farmor för att det är ”tråkigheter” hemma, men sätter ändå en ära i att rädda farmors hund som rymmer i tid och otid.

Julkänsla: Ja, massor. Det är medkänsla med fattigdom och utsatta barn, omsorg och värme i dramatiskt snötyngda berg, liksom modigt motstånd, hjälpsamhet och varm choklad, kanel och vispgrädde.

Omdöme: 4En bild som visar julgran, gransläktet, blågran, jul Automatiskt genererad beskrivning

Almapristagaren med det hopplöst svårstavade efternamnet Moeyaert skriver som om han höll ett bultande hjärta i handen och kliver rakt in i barns sorgesamma, roliga och genomskådande funderingar. Ett spännande och insiktsfullt snöäventyr. De krittecknade, starkt lysande illustrationerna bidrar till den ödesmättade stämningen. Moeyaert & co hade fått full pott, fem granar, om det inte vore för den tama, läs-stoppande och onödiga inledningen.

I snöstormen kan ingen höra dig skrika. ILLUSTRATION: Sebastiaan van Doninck







Kommer inte tomten snart? Frida Naemi Persson och Moa Graaf, Rabén & Sjögren 2023, från 3 år

Handling: På rim som sitter som en smäck skildras väntans tider för tre ungar av olika slag, kända från Persson/Graafs föregående bilderbok Ryslig, mysigt Halloween. De längtar och leker, shoppar och stökar medan lussekatten och småmössen nattarbetar med julebak och skumma tomtar fyller säcken.

Plats och tid: Nutid, hemma, utomhus och på förskolan, både under natten och dagen.

Huvudperson: Tre små söta glada småttingar och en svart katt.

Julkänsla: Jösses, ja! Säg det som inte finns med i denna överdådigt rimmade och illustrerade berättelse: knäckebak med schvung, blåa vinterskuggor, röda pulkor, dans runt torgets granna gran, brått i tomteverkstan, pussar och klappar och dan-före-dan-pirr.

Omdöme: 4En bild som visar julgran, gransläktet, blågran, jul Automatiskt genererad beskrivning

Vilken bedrift att hålla tungan rätt i mun i en sådan här överflödande rimjulsaga! Moa Graafs högklassiga akvareller lyfter alltihop till en äkta julig upplevelse även om det ibland blir lite väl sött.

Säg det julmys som INTE finns med i Moa Graafs (l)ju(v)liga bilder. ILLUSTRATION: Moa Graaf




 


Jakten på norrskenet, Eva Hildén, B Wahlströms 2023, från 9 år

Handling: Stina  åker med sin nyskilda mamma till släkten i Norrland för att fira jul med kusinerna Måns och Eskil och deras föräldrar och hamnar ofrivilligt mitt i en juvelkupp som barnen hjälper till att nysta upp.

Plats och tid: Nutid vid Abisko turiststation och Aurora Sky Station på fjället Nuolja.

Huvudperson: Tolvåriga Stina, vars mamma och pappa just skilt sig, ska för första gången fira jul utan sin älskade pappa och är orolig inför mötet med sina okända kusiner.

Julkänsla: Fjäll och snöskoter och gnistrande norrsken och borttappade julklappar är ett bra försök, men det blir mer av femboksäventyr än julstämning.

Omdöme: 2En bild som visar julgran, jul, blågran, gransläktet

Automatiskt genererad beskrivning

En äventyrsberättelse som kunde ha blivit rejält spännande om den rensats på detaljerade frukostbeskrivningar, pedagogiska förklaringar av norrsken, polarnatt, klämkäcka dialoger, tunt språk, taffliga ”planteringar” av mystiska personer och händelser. Riktigt raffel blir det dock när barnen fastnat uppe på fjället, men då är boken nästan slut.




Alfons Åberg firar jul, Josefin Svenske och Karin Johansson med illustrationer av Gunilla Bergström, Rabén & Sjögren 2023, från 0 år

Handling: Trots titeln firar Alfons inte så värst mycket i denna pekbok, han väntar mest på julen.

Plats och tid: Alfonsland, det vill säga i lägenhet och  höghusområde utomhus, nångång närsomhelst.

Huvudperson: Den evigt unge Alfons, 52 år gammal år 2023.

Julkänsla: Nja. Det räcker inte att stapla en massa julingredienser i en bok, det ska till en bärande berättelse och den här är alldeles för rörig och intetsägande.

Omdöme: 2En bild som visar julgran, jul, blågran, gransläktet

Automatiskt genererad beskrivning

Detta är vad bilderboksforskaren Ulla Rhedin kallar en Post Mortem-bok, det vill säga en bok som skapats av dem som äger rätten till en död bilderboksskapares verk, i detta fall Gunilla Bergströms Alfonsfigurer. Texten är inte Gunilla Bergströms, och om det inte varit för hennes älskansvärda gestalter (som okänsligt flyttats över från olika bilderböcker) hade det bara blivit 1 gran i betyg.




Frostaftons hemlighet, Stina Nilsson med illustrationer av Ludwig Sandbacka, Bonnier Carlsen 2023, från 9 år

Handling: Småtrollet Belli bor med sin morfar i iskalla, mörka och hårt styrda Grottholm. En dag hittar hon en hemlig bok om en ovanvärld och gör sedan allt hon kan för att tillsammans med sina nyfunna kumpaner hitta öppningen ut.

Plats och tid: En underjordisk tidlös grottvärld, där grymma urtroll härskar över småtroll och vättar, och där stor ojämlikhet råder mellan dem som bor nära den värmande kristallen och dem som bor längre bort.

Huvudperson: Lilla Belli ställer ständigt obekväma frågor och reagerar särskilt på alla orättvisor och bristen på gemenskap mellan trollen.

Julkänsla: I Grottholm firas Frostafton, den kallaste dagen på året. Så långt från jul man kan komma, kan tyckas, men denna bok ligger nära gamla klassiska magiska berättelser, och magin hör ju till julen. Man kommer att tänka på Dickens eländesskildringar från 1800-talet och på de vådliga grottvandringarna i Tolkiens Ringentrilogi. Det är fattigt och uselt och slitsamt och mörkt, men äventyret och magin väntar runt hörnet. Illustratören Ludwig Sandbacka spär på magin med sin lek med skuggor och ljus i en grönsvartbrun värld.

Omdöme: 4En bild som visar julgran, gransläktet, blågran, jul

Automatiskt genererad beskrivning

Stina Nilsson och Ludwig Sandbacka står på Dickens och Tolkiens magiska axlar men har i Frostaftons hemlighet skapat en alldeles egen fantasyvärld där kamp mot förtryck och medkänsla med de eländiga lyser som en fyrbåk i mörkret. Det är originellt, snyggt och rysligt spännande, även om det ibland blir lite texttungt av alla sidotrådar.

Fattigt och mörkt, men magin väntar runt hörnet. ILLUSTRATION: Ludwig Sandbacka