I årets julskörd: En väldigt bestämd prinsessa, en något villrådig tomte, en lite räddhågsen men äventyrslysten elvaåring, en drömsk bildsaga, en överlastad bildsaga och en smart småttingbok. FOTO: Gunhild Arby

En fullpoängare bland 2024 års julböcker

17 december 2024

Av Gunhild Arby

Alla får godkänt, vissa mer än andra, och en får full pott i årets skörd av julböcker för småttingar, bilderboksfantaster och slukaråldern.

Här är några av 2024 års julböcker med omdömen från 1-5 granar, där 1 är underkänt och fem är full pott:

Trivsam och smart småtting-bruksbok

 

Tittut Tomten, Camilla Reid text och illustrationer Ingela P Arrhenius, översatt av Mattias Henrikson, Ordalaget 2024, från 0 år

 

Handling: Nä, inte precis. Fast den som vill kan bygga en historia kring varje enskild sida i rivtålig kartong. När man drar fram pop-up-saker ur sidorna blir det för övrigt som en liten story kring klappar, snö och mys.

Plats och tid: Jultid i modern tid, och sagotid också för den som vill.

Huvudperson: Tomtenisse, renar, juleljus, julemus, med flera. Till slut blir läsaren själv del i berättelsen med hjälp av en spegel. På varenda sida en ny figur och ny glad stämning.

Julkänsla: Inslagna paket, klädd julgran, bjällerförsedda renar, hoho. Jul så det bara visslar om det. Enkelt och tilltalande för minstingar.

Omdöme: 4En bild som visar julgran, gransläktet, blågran, jul Automatiskt genererad beskrivning

En trivsam bruksbok med lekvänliga dra-fram-bilder.  Sjätte boken i Camilla Reids och Ingela P Arrhenius serie Tittut med fokus på exempelvis Lejonet, Bilen, Dinosaurien och nu Tomten. Illustrationerna i starka färger och de många glada ögonen på de inritade figurerna ger ett varmt och nära intryck. Renar och tomtefärd på himlen visar att anslaget är tänkt för en internationell läsarskara, men funkar fint för alla småttingar. Tittut Tomten är en pigg och snygg nykomling i den växande högen av smarta interaktiva småbarnsböcker.

Bilderna höjdpunkten i hopkok med extra allt


Julstjärnan
, text Sara Bergmark Elfgren med illustrationer av Johan Egerkrans, Rabén & Sjögren 2024, från 6 år

Handling: Tre skogvaktarsyskon ska hjälpa en liten stjärna som trillat ner från himlen att komma upp på himlavalvet igen, och hamnar i ett virrvarr av sago- och fantasyliknande äventyr när en trollkarl vill lägga rabarber på stjärnan som har värmande krafter.

Plats och tid: Sagotid i förr-i-världen-skog, och fantasytid i en parallell värld i trollborg, storskog, på snöberg och i underjordiska gångar.

Huvudperson: Storebror Anders och hans systrar Stina och Lill-Märta, livlig syskonskara i fattig familj, som bor med föräldrar, farmor Stor-Märta och nyfödingen, lille klene Olof, i skogsbrynet i storskogen. Anders är ärlig, Stina av och till lite ängslig och lill-Märta kavat trots sin litenhet.

Julkänsla: Johan Egerkrans poetiska snötyngda bilder av vinterskog, trollborg och nattliga farofyllda färder lyfter den konventionella berättelsen till överjordisk julig nivå.

Omdöme: 3En bild som visar julgran, jul, gransläktet, blågran Automatiskt genererad beskrivning

Sara Bergmark Elfgren har dykt ner i myter, asatro, folksagor, äldre och modern fantasy och kommit upp till ytan med ett hopkok av extra allt. Här blinkas till Astrid Lindgren, J R R Tolkien, H C Andersen, Neil Gaiman med flera, i scener med en ond trollkarl, vildvittreliknande flygfän, den farliga jätten Rimtursen, lömska små spegelbarn, en illvillig häxa som blivit god, ett ihåligt träd, magiska ordramsor och besjälad natur.

Barnen får möta både faror och värme, men blir mest ytliga figurer utan större personlighet. Berättelsen (särskilt slutet då skatter och godsaker delas ut till familjen och andra fattiga bybor) känns alltför konstruerad och tillrättalagd. Det är helt enkelt för mycket av allt. Godkänt blir det ändå. Delvis därför att författaren har ett drivet språk. Men Julstjärnans lyskraft beror främst på Johan Egerkrans trolska teatertablåer av ett snölandskap i midnattsblått och bulligt vintervitt.

Full pott för dokudrama om tuffa tomtebesvär


Hur kommer tomten in i huset?
med text av Mac Barnett, illustrationer av Jon Klassen, översatt av Caroline Bruce, Lilla Piratförlaget 2024, från 3 år

Handling: En författare grubblar med hjälp av en illustratör hur det egentligen går till när tomten ska ner genom skorstenen och avlämna sin julklappssäck.

Plats och tid: Definitivt juletid, närmare bestämt natten före den dag då klapparna ska delas ut. Platsen är det tak och det hus där tomten befinner sig.

Huvudperson: Tomten och hans minst fyra renar som hjälper till så gott de kan. Sen får man nog också säga att författaren är huvudperson, eftersom det är en tydligt författarröst som noga, nyfiket, häpet och medkännande skildrar tomtens vedermödor.

Julkänsla: Absolut. Det är svart natt, det är snöflingor, det är julröd tomtedräkt och skäggförsedd tomte och det är eldstad och skorsten och fyra (hjälpsamma) klarvakna renar. Och det är julKUL på ett torrt och sakligt vis!

Omdöme: 5En bild som visar julgran, jul, blågran, gransläktet Automatiskt genererad beskrivningEn bild som visar julgran, jul, gransläktet, blågran Automatiskt genererad beskrivning

Duon Mac Barnett och Jon Klassen är upphovspersoner till förra årets bejublade variant av den klassiska sagan Bockarna Bruse. Här ger de sig i kast med en påhittad julhändelse, också detta på ett helt nytt sätt. Det finns ingen hejd på hur knepigt och kalabalikartat det kan vara för en tomte att komma ner i huset till de väntande förhoppningsfulla. Och vad händer om det inte finns någon skorsten!? Det är obetalbart komiskt. I julrött och dunkelbrunt och med de Klassenska sedvanliga småsvarta stänken i bilderna får vi följa det pågående juldramat när snön lyser vit på taken och endast tomten (med sina kamratliga renar, och en och annan hund) är vaken. Bilderboken Hur kommer tomten in i huset får full pott för sin burleska rakt-på-sak-komik, och för känslan av att ingenting är omöjligt i den juligaste av världar, även om man inte har en susning om hur det ska gå till.

Att tänka om är stort – i prinsessors värld


När prinsessor firar jul
, Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget 2024, från 3 år

Handling: Prinsessan har städat slottet i veckor och bjudit in alla sina kompisar: Ogglygronken, Skelettet, Hararna och alla de andra, till ett riktigt mysigt julfirande med traditionella danser runt granen, tjusigt inslagna paket och vanligt julgodis. Men när det inte alls blir som hon tänkt sig deppar hon ihop.

Plats och tid: I prinsessors sagovärld på hennes slott under julafton.

Huvudperson: Prinsessan: en handlingskraftig, känslig och bestämd ung tjej (kanske lite för bestämd ibland), med hjärtat på rätta stället och otroligt vänkär.

Julkänsla: Ett girlangpyntat slott med egenhuggen julgran (som visserligen kraschade genom köksfönstret) och 750 egenhändigt bakade lussebullar, samt en skimrande stjärnenatt utanför. Kan inte bli mer juligt än så. (Tills allt går åt pipan).

Omdöme: 4En bild som visar julgran, gransläktet, blågran, jul Automatiskt genererad beskrivning

Vilka levande slottsinteriörer! Per Gustavsson målar dem i dovt blått, brunt och vinrött och fyller på med gnistrande stjärneljus och dansande skuggor. Hans moderna prinsessa har vi mött förut i de populära storsäljande böckerna om prinsessan som inte gör precis som det förväntas av en sådan. När prinsessor firar jul är fylld av slapstickhumor, praktiska insikter, jäklar anamma och en och annan tår. En kul och välgjord story, läckert och uttrycksfullt illustrerad, om att leva ut sina innersta jullustar, bli besviken men ta sig i prinsesskragen och acceptera att alla får sätta sin prägel på julfirandet. Hur konstigt det än kan tyckas. ”För så gör prinsessor.”

Bildsaga man kunde ha drömt en julaftonsnatt


Flickan och robothjärtat
, Text av Neal Hoskins  och illustrationer av Monika Vaicenaviciene, översatt av Malte Persson, Opal 2024, från 3 år

Handling: Snön faller över en främmande liten stad där en flicka berättar för en frågvis robot om alla berättelser som finns i ett människohjärta. Berättelser om en vår, sommar, höst och vinter full av fantasidjur, av riktiga djur, av lekar och av julens gemenskap, och om vikten av att lyssna till sitt hjärta.

Plats och tid: En liten italiensk stad i en påhittad värld under fyra årstider.

Huvudperson: En flicka vars hjärta bultar för berättelser.

Julkänsla: En djupgrön klocka klämtar för våren, rosaröda ballonger svävar över sommarstaden, blå tåg har stannat för natten, kälkar far fram i snön och guldhjortar krumbuktar sig. Som något man kunde ha drömt en julaftonsnatt. Jo, det finns en pulserande och julig känsla i denna märkliga poetiska värld.

Omdöme: 3En bild som visar julgran, jul, gransläktet, blågran Automatiskt genererad beskrivning

Barnboksdebuterande britten Neal Hoskins har skrivit berättelsen som är en dikt. Elegant bildsatt av litauiska bilderbokskonstnären Monika Vaicenavičiene, delvis utbildad i Sverige och prisbelönt för sin faktabok Vad är en flod. Text och illustrationer flödar rytmiskt fram över sidorna. Varje uppslag blir en ny tavla, en ny berättelse. Kanske med några underliggande frågor att grubbla på. Som vad som ryms i ett människohjärta; vad det är  som gör oss till människor. Eller vilken plats djur, natur och fantasi har i vår värld.

Flickan och robothjärtat är en hoppfull och vacker bildsaga där ord och bild flyter samman i en filmisk slutscen om att ta vara på den kärlek som likt snö faller över oss alla i juletid. Det är fint, men här och där blir det lite rörigt, både i bild och text.

Pulshöjande äventyr med ömsint slutkläm


Smugglarens skatt
, text Axel Åhman med illustrationer av Ola Skogäng, Bonnier Carlsen och Schildts & Söderströms, från 9 år

Handling: Elvaåriga Oliver dumpas av sin tidstypiskt stressade pappa hos tomtefixerade jordnära farmor långt ute på en vintrig skärgårdsö. Hopplöst trist utan playstation? Tror Oliver, ja. Men här väntar en förbjuden spännande vind, en försvunnen väderbiten släkting, en mystisk smugglarskatt, en båt som borde ha förlist men istället hålls gömd på ett undanskymt ställe, jämnåriga nyfunna kompisen Fanny med fantastiskt sjögröna ögon och lika sugen på äventyr som Oliver.

Plats och tid: Nutid på ön Bullerholmen med karg skärgård, vildvuxen skog, ett rött och högt fyrtorn och en öde sjöbevakningsstation.

Huvudperson: Oliver är en  nyfiken och känslosam pojke som författaren låter ha ett drastiskt och fint språk (”Hela rummet andades långsamhet”). Han vill inget hellre än att pappa och mamma ska ha mer tid med honom, och är ibland lite räddhågsen. Men när äventyret/mysteriet kallar kan inget stoppa honom och vännen Fanny, trots att det tycks lura farliga skurkar bakom varenda gran och kobbe.

Julkänsla: Absolut. Ett mysterium som på sätt och vis hänger ihop med farmors prydnadstomtar skänker magi. Vänskap och tidlös omsorg är ett bärande tema, och det hör julen till. Liksom rättrådighet: Smugglarnas skatt kanske kan rädda kvar färjan till Bullerholmen och då kan farmor bo kvar.

Omdöme: 4En bild som visar julgran, gransläktet, blågran, jul Automatiskt genererad beskrivning

Bonnier Carlsen har i flera år stått för de bästa julkapitelböckerna för slukaråldern. Förra året kom maktdramat Frostaftons hemlighet och 2021 spökromantiska Hemligheten i Helmersbruk (också den i samarbete med finlandssvenska Schildts & Söderströms). Årets julbokssatsning är inte riktigt i klass med dem. Här finns inte de tidigare böckernas starka, livsomvälvande anslag. Men det som finns räcker ändå en bra bit: Axel Åhmans språk är roligt, intelligent, och ger liv och personlighet åt Oliver. Ola Skogängs dova färger och serietidningsliknande bilduttryck skapar spänning och närvaro. Smugglarens skatt är ett mysigt, pulshöjande och händelserikt äventyr med en ömsint påminnelse om vad som är viktigt i livet.