Den riktiga solen
Peimaneh Mollazehi
Lilla Piratförlaget 2020
174 sidor
Från 9 år
Azins längtan
Peimaneh Mollazehi
Illustration: Lotta Geffenblad
Lilla Piratförlaget 2022, 26 sidor
Från 3 år
Peimaneh Mollazehi signerar sin prisade debutbok Den riktiga solen under Stockholms bokhelg. FOTO: Gunhild Arby
Farligt äventyr som vunnit barnens hjärtan
Av Gunhild Arby
Baluchistan. Det låter som ett fantasiland. Men det är en region i Iran, och för Peimaneh Mollazehi är det en både vacker och farlig plats. En plats hon berättat om på ett sätt som vunnit barnens hjärtan.
Iranskfödda Peimaneh Mollazehis debut, Den riktiga solen (Lilla Piratförlaget, från 9 år), utspelar sig i Sverige och i Baluchistan, och fick 2021 Barnradions bokpris av ett gäng sjätteklassare som valde ut just denna bok bland fem nominerade.
När boken kom ut 2020 var Baluchistan ett okänt område för de flesta svenskar. Sedan några veckor är regionen högst aktuell. Det är där några av de mest våldsamma demonstrationerna mot den iranska regimen uppges ha ägt rum. Demonstrationerna startade efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött sedan hon gripits av moralpolisen för att ha burit sin huvudsjal på fel sätt.
Baluchistan var redan innan höstens våldsamheter ett mycket farligt ställe. Det har Peimaneh Mollazehi tagit fasta på i Den riktiga solen. Hon är sjuksköterska och vårdlärare, bosatt i Sverige, men född i Baluchistan i sydöstra Iran.
Skrev som terapi
– Jag skrev boken som terapi. Jag var för feg för att åka dit. Istället skickade jag huvudpersonen, Salman. Han fick berätta för mig.
– Salman tog min hand och så åkte vi iväg, sa Peimaneh Mollazehi vid Stockholms bokhelg i maj när hon inför en publik i Gamla stan samtalade om bokens tillkomst.
DN-redaktören Lotta Olsson ledde samtalet. Även författaren Katarina Kuick (Veras krig, Alfabeta, från 9 år) och Lilla Piratförlagets förläggare Erik Titusson fick ge sin syn på hur man skriver om svåra saker för barn.
Rätt huvudperson är ett måste anser Erik Titusson. I Den riktiga solen låter Peimaneh Mollazehi pojken Salman se hela händelseförloppet med sina tolvåriga oskyldiga barnaögon.
Äventyr med motstånd
Resultatet har blivit en stark skildring med humor, vänskap och svärta som bärande element och med en huvudperson som känns alltigenom äkta. Det är en konst att på ett trovärdigt sätt ge röst åt en tolvårings ilska, glädje och sorg, och den konsten behärskar Peimaneh Mollazehi så fullständigt att man inte förvånas att Den riktiga solen tog hem Barnradions bokpris i konkurrens med hyllade böcker som Fula tjejer och Min storslagna död.
Berättelsen är byggd efter konceptet motvillig hjälte tvingas ut på äventyrlig resa, möter motstånd, går igenom en inre utveckling och återvänder hem med nya lärdomar och vänner.
Salman ser glatt fram emot en solig Spanienresa när föräldrarna plötsligt talar om att de måste resa till hembyn i Baluchistan för att hjälpa släktingar som kämpar för en bättre tillvaro.
Han vill inte alls åka. Resan blir också både farlig, omskakande och förvirrande, och Salman är länge frågande inför sina annorlunda kusiner. Men när tolvåringen återvänt till frihetens Sverige längtar han tillbaka till den riktiga solen, den i Baluchistan. Och till sin nya vän, den modiga flickan Mahgol, som lärt honom att hantera rädsla genom att se faran i vitögat.
Dedikation både på svenska och på persiska. FOTO: Gunhild Arby
Det vackra och det svåra
Salman vinner gradvis en förståelse för hur det är att inte kunna gå i skolan, fast man inget hellre vill, och det svåra i att tvingas fly från sitt hemland och att längta dit igen.
– Det handlar mycket om smärtan och sorgen i att inte kunna åka tillbaka. Min man har inte träffat sin bror på 23 år. Smärtan är fortfarande lika stark, sa Peimaneh Mollazehi vid samtalet i Gamla stan.
Hon hade också andra ambitioner med boken: att berätta om det som är bra.
– Iran är ett så vackert land. Vi kunde ha levt med turismen. Jag vill visa det fina i folket, kulturen. Baluchistan är så rikt.
Om mod i diktaturer
I mars 2022 kom hennes andra bok, bilderboken Azins längtan, (Lilla Piratförlaget, från 3 år) fantasifullt och färgstarkt illustrerad av Lotta Geffenblad. Peimaneh Mollazehi berättar fyndigt och fint om småfåglars barnalängtan efter att få flyga istället för att leva under det obegripliga, kvävande påbudet att hålla sig på marken.
Azins längtan är en varm och rolig historia med en genomskådande blick på diktaturens löjliga och motsägelsefulla kreatur, här i form av beskäftigt hotfulla ugglor i svarta uniformer. Lotta Geffenblads uttrycksfulla och ovanliga bilder bidrar till att göra boken till en stor berättelse om mod och frihetslängtan.
Erik Titusson passade under boksamtalet i Gamla stan på att slå ett slag för bilderböckernas särskilda förmåga att tala till alla åldrar.
– Bilderboken är mästerlig på dubbla tilltal. I Azins längtan kan man upptäcka och läsa in olika saker beroende på vem man är.
8 september 2022
Prismotivering från Barnradions bokprisjury:
”Den riktiga solen berör oss genom sin gestaltning. Den skapar igenkännande för några läsare och nya kunskaper för andra…I den här boken blir vänskap den största styrkan för att lösa alla spännande problem…”
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. En barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Övriga nominerade till priset 2021 var: Donny av Thomas Halling, Fula tjejer av Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson, Min storslagna död av Jenny Jägerfeld och Nåt trassligt inuti av Cina Friedner.
Lilla Azin tvingas lova att aldrig mera flyga. ILLUSTRATION: Lotta Geffenblad
© Gunhild Arby. All text och bild i Barnboksportalen är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa.
• Kontakt: info@barnboksportalen.se
• Design och produktion: Ulrika Larsson Forsberg/Press Art
© Illustrationer: Gunilla Hagström
”Om en svår och farlig uppgift väntade oss på den ödsliga heden, var detta en kamrat man gärna skulle ta risker för i förvissningen om att han modigt skulle dela dem.”
Ur Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle